Følg oss på facebook!
80–90 prosent av oss vil oppleve ryggsmerter i løpet av livet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

10 fakta om ryggsmerter og trening


De beste rådene jeg har lest!

Tekst og bilde er hentet fra Stavanger Aftenblad:

Her er de ti faktaene som O’Sullivan og kollegaene har laget om ryggsmerter og trening:

1. Trening hjelper for ryggsmerter.

Å forbli så aktiv som mulig, og gradvis å returnere til alle vanlige aktiviteter, er veldig viktig for å bli bedre. Du kan starte med skånsomme aktiviteter og deretter øke nivået når du føler deg trygg til det.

2. Hvile hjelper ikke. Bevegelse og normal aktivitet gjør det.

Har du ryggsmerter, vil for mye hvile og det å unngå aktivitet gradvis føre til mer smerter, uførhet, dårligere rehabilitering og lengre fravær fra jobb, ifølge forskning.Vond nakke og rygg? Dette kan hjelpe deg å bli kvitt smertene.

3. Trening kan forebygge gjentagende ryggsmerter.

Har du ofte vondt i ryggen, kan trening forebygge. Trening reduserer også ryggsmerter og grad av uførhet, om man gjør det jevnlig og over tid.

4. Å bevege seg med selvtillit og uten frykt er viktig for ryggsmerter.

Mange vil begynne å bevege seg sakte og anspent. Men dette kan faktisk gi mer stress på musklene.

5. Det er viktig å trene på en uanstrengt måte.

Å gjøre aktiviteter på en avslappet måte, altså bevege seg normalt, uanspent og uten å holde pusten, med gradvis økning i utfordring, er også viktig.

6. Den beste aktiviteten er den du liker.

Man bør gjøre den aktiviteten man liker, klarer, har råd til og som er mulig å få tid til i de daglige rutinene. Å gå, løpe, sykle, svømme, gjøre yoga eller pilates, eksempelvis, har alle samme effekt på ryggsmerter.Eksperter vil avlive myter om vond rygg og trening

7. Å føle seg støl etter aktivitet eller trening betyr ikke at kroppen er skadet.

Understimulerte muskler blir lettere støle enn spreke muskler. Å føle seg stiv og støl etter aktivitet eller trening betyr ikke fare eller skade på kroppen. Det reflekterer bare at kroppen ikke er vant til aktiviteten.

8. Regelmessig aktivitet er nødvendig.

Hvor mye aktivitet du gjør, er trolig viktigere enn hvilken type aktivitet du gjør. Størst gevinst får en inaktiv person som begynner å trene. Å sørge for mer enn 150 minutter i uken har størst helsegevinst.

9. Løping på vei, eller brystsvømming, er ikke farlig for ryggsmerter.

Ingen av disse aktivitetene er dårlig for ryggen din, eller sliter på leddene dine, ifølge forskning. Alt du gjør som du kan takle vil gi gevinst. Men mer enn 30 minutter pr. dag er ideelt.

10. Ingen medisin eller pille gir så mange fordeler som trening.

Dette er et faktum som ofte overses når man skal behandle ryggsmerter. Vær også oppmerksom på at all ryggsmerte ikke er den samme. Hvis du har prøvd en eller annen form for trening eller aktivitet som ikke hjalp deg, snakk med profesjonelt helsepersonell som kan hjelpe deg med et spesifikt opplegg.